Атаката срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо предизвика шок в цяла Европа. Вътрешното

...
Атаката срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо предизвика шок в цяла Европа. Вътрешното
Коментари Харесай

Анализатор: Разединената политика на Словакия създаде благоприятна почва за насилие

Атаката срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо провокира потрес в цяла Европа. Вътрешното министерство на страната заяви, че нападението е било политически стимулирано. Разследващият публицист Андрей Матисак заяви специално пред Euronews, че извънредно разединената политика на Словакия според него е основала удобна почва за принуждение.
Поляризацията или даже радикализацията на най-малко част от словашкото общество е резултат на първо място от дейностите на политиците. През септември имахме парламентарни избори. След това през март-април се организираха два тура на президентските избори. Сега сме в разгара на акцията за изборите за Европейски парламент. И по този начин, непрекъснато политическо боричкане и боричкане 24/7 в продължение на доста месеци, а даже и преди този момент.
Андрей Матисак, проверяващ публицист

Мнозина анализатори направиха паралели сред нападението и друг случай на насилие в Словакия от 2018 година Става въпрос за гибелта на разследващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.
Нека използваме този ужасяващ акт на принуждение по някакъв позитивен метод. Би било добре да забележим политици от всички партии в един и същи миг в една стая и в действителност да кажат на света „ апелирам, не разпространявайте омразата, не разпространявайте насилието, апелирам, не разпространявайте лъжите.
Андрей Матисак, проверяващ публицист

Словашките управляващи дефинираха нападението като най-мрачния ден в актуалната история на страната. Предполагаемият нападател е упрекнат в опит за ликвидиране. Според медиците, които лекуват Роберт Фицо той ще остане още дълго време в болница. Те допълват, че макар че състоянието му остава съществено, то е стабилно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР